ENDO1.jpgENDO2.jpgENDO3.jpgENDO4.jpg
Wortelkanaalbehandeling: uitgebreide uitleg

Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling in zijn werk? Waarom is de behandeling noodzakelijk? Hoe lang duurt de behandeling en zijn er risico's?

Kroon, wortel, kanaal
Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en een wortel. De kroon is het gedeelte dat boven het tandvlees zit. De wortel zit in de kaak verankerd. In de kroon en wortel zit de tandholte, waarin zich bindweefsel, zenuwen en bloedvaten bevinden. In de wortel heeft deze holte de vorm van een kanaal: het wortelkanaal.

Oorzaak ontsteking
Door tandbederf, een lekkende vulling of door een val kan de inhoud van de tandholte ontstoken raken, en daarna ook het kaakbot rond de wortel. Op een röntgenfoto is zo'n ontsteking vaak goed te zien. Omdat dergelijke ontstekingen niet alleen voor pijn kunnen zorgen, maar ook een gevaar voor de tand of kies betekenen, voert de endodontoloog een wortelkanaalbehandeling uit.

Wortelkanaalbehandeling
De endodontoloog maakt alle wortelkanalen goed schoon en vult deze op. Om het verloop van de behandeling te controleren worden er tussendoor röntgenfoto's gemaakt. Na de behandeling herstelt de ontsteking in het kaakbot. U kunt uw tand of kies weer goed gebruiken.
Meestal maken we een afspraak voor controle. Dan maken we een nieuwe röntgenfoto waarop de endodontoloog het herstel van uw kaakbot kan controleren.

Soms nieuwe wortelkanaalbehandeling
De meeste wortelkanaalbehandelingen gaan in één keer goed. Maar soms geneest de ontsteking in het kaakbot niet helemaal of krijgt u opnieuw klachten. Dan kunnen we met een nieuwe wortelkanaalbehandeling uw tand of kies vaak toch behouden. Met moderne instrumenten zoals een microscoop kunnen we wortelkanalen opnieuw schoonmaken en vullen. Daarvoor moeten we wel een eventuele vullingen, wortelstiften of kronen verwijderen, meestal voor een deel. Soms ontdekt de endodontoloog andere kanalen die bij de eerste kanaalbehandeling niet waren gevonden. Deze maakt zij dan ook schoon en vult die op.

Mogelijke complicaties
De kans op succes na wortelkanaalbehandeling is meestal groot. Maar er is een kleine kans op complicaties zoals afbreken van een instrument in het wortelkanaal, ontstaan van perforaties (extra openingen), onvindbare kanalen, en schade aan vullingen, kronen en/of bruggen. Het is soms noodzakelijk om tandmateriaal op te offeren om toegang te krijgen tot de kanalen in uw tand of kies. Na een wortelkanaalbehandeling kan de tand of kies verzwakt zijn en is er kans op een breuk. Laat dan ook na de wortelkanaalbehandeling uw tand of kies door uw eigen tandarts restaureren. Soms heeft een wortelkanaalbehandeling niet het gewenste resultaat en moet de tand of kies alsnog verwijderd worden.

Pijn en napijn
Vóór de behandeling wordt uw tand of kies plaatselijk verdoofd. Daardoor heeft u zo min mogelijk pijn van de behandeling. Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u zo'n 2 tot 3 dagen last van napijn hebben. Dat is normaal. Deze pijn kunt u met een gewone pijnstiller goed onderdrukken.

Duur behandeling
Hoe lang een wortelkanaalbehandeling duurt, hangt af van het aantal wortels en wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben meestal meer wortels en kanalen. Ook hangt de duur van de behandeling af van de complexiteit van de behandeling.

050 313 00 64

maandag:
08.00 - 16.00 uur

dinsdag:
08.00 - 16.00 uur

donderdag:
08.00 - 16.00 uur

info@endopraktijkgroningen.nl

Adres

Ubbo Emmiussingel 17
9711 BB Groningen

© 2024 Endopraktijk Groningen. Alle rechten voorbehouden.
website gemaakt door Ton Ensing / EigenZinnig
hosting: EigenZinnig